Ze starých kronik

 
Je čím dál tím víc míst, pro která můžete najít digitalizované kroniky – ať už obecní, školní nebo spolkové. Obsahují často velmi zajímavé informace z života našich předků, je možné v nich najít popisy obcí i historii jednotlivých gruntů.

Připravila jsem proto přehled webů jednotlivých archivů, kde se nacházejí naskenované kroniky:

  • Jižní Čechy
  • Západní Čechy
  • Severní Čechy
  • Střední Čechy
  • Východní Čechy
  • Severní Morava a Slezsko
  • Jižní Morava
  •  



    Jižní Čechy
    Asi nejvíce kronik najdete na stránkách Státního oblastního archivu v Třeboni: https://digi.ceskearchivy.cz/kroniky

    Tento archiv pokrývá celou oblast jižních Čech, tedy okresy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor. Jsou zde naskenované obecní, školní i spolkové kroniky ze všech okresních archivů.


    Ukázka z kroniky Smetanovy Lhoty v okrese Písek


    Západní Čechy
    Dalším z archivů, které mají digitalizované kroniky, je Státní oblastní archiv v Plzni:
    http://www.portafontium.eu/searching/chronicle

    Ovšem pozor. Na těchto stránkách najdete nejen kroniky ze západních Čech (často psané německy), ale i bavorské kroniky. Archiv v Plzni totiž při tvorbě webu spolupracuje se Staatliche Archive Bayerns. Z české strany jsou zde pokryty okresy Domažlice, Cheb, Karlovy Vary, Klatovy, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Rokycany, Sokolov a Tachov. Najdete zde kromě obecních nebo školních také církevní kroniky – ty v jižních Čechách naskenované nejsou, protože to českobudějovické biskupství, jehož jsou majetkem, neumožnilo.

    Jedním z nejúžasnějších zdrojů jsou zde fotokroniky. A to nejen ty moderní, ale i staré. Příkladem může být fotokronika Přívětic, kde jsou jak fotografie ze 70. nebo 80. let, tak i fotografie starší:


    Ukázka z přívětické fotokroniky


    Severní Čechy
    Některé z obecních nebo školních kronik zveřejňuje také Státní oblastní archiv v Litoměřicích:
    http://vademecum.soalitomerice.cz/vademecum

    Nejsou zde zdaleka všechny kroniky, k dnešnímu dni (17.4.2020) zde najdete 125 zdigitalizovaných kronik, a to z 19. a počátku 20. století. Jedná se např. o kroniku města Chřibské z 19. století nebo o kroniku města Chabařovice z let 1836 až 1915. Archiv v Litoměřicích pokrývá okresy Česká Lípa, Děčín, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Liberec, Litoměřice, Louny, Most, Semily a Teplice a časem snad přibydou další kroniky.


    Střední Čechy
    V posledních dvou letech se s rozsáhlou digitalizací kronik a dalších materiálů mimo matrik přidal i Státní oblastní archiv v Praze: https://ebadatelna.soapraha.cz/pages/SearchArchivaliePage

    Pokrývá okresy Středočeského kraje, tedy Benešov, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ, Praha-západ, Příbram a Rakovník. Jsou zde církevní, školní i obecní kroniky, pod názvem „kronika“ zde můžete najít celkem 636 archiválií. A občas tam člověk objeví skutečně poklad!


    Ukázka z kroniky obce Řevničov


    Východní Čechy
    Situace ve Státním oblastním archivu v Zámrsku je poněkud specifická – každý tamní okresní archiv má totiž vlastní e-badatelnu. A v každé e-badatelně najdete jiné zdroje. Navíc zasáhl strach z GDPR, takže část už zveřejněných archiválií byla stažena. Kroniky tak můžete najít u následujících archivů:

  • Státní okresní archiv v Hradci Králové
  • Státní okresní archiv v Náchodě
  • Státní okresní archiv v Rychnově nad Kněžnou
  • Státní okresní archiv Svitavy
  • Státní okresní archiv v Trutnově
  •  
    Kroniky ze zbývajících archivů, tedy Chrudim, Jičín, Pardubice a Ústí nad Orlicí, nebyly zatím zveřejněny.

    Severní Morava a Slezsko
    Severní Moravu, resp. oblast dnešního Olomouckého a Moravskoslezského kraje, má na starosti Zemský archiv v Opavě:
    http://digi.archives.cz/da/index.jsp

    Najdete tam skoro čtyři tisíce zdigitalizovaných kronik, a to školních, obecních, ale i rodinných. Příkladem může být rodinná kronika rodu Kittrichových z let 1880 až 1932:

    Jižní Morava
    Poslední oblastí, která ještě chybí, je jižní Morava. Tuto oblast spravuje Moravský zemský archiv v Brně. I na jeho stránkách, respektive na stránkách jednotlivých okresních archivů, se pomalu objevují kroniky jednotlivých obcí nebo škol. Zatím se jedná jen o stránky okresního archivu Uherské Hradiště, ale snad se to v budoucnu změní a kroniky bude online nabízet více archivů.

  • Státní okresní archiv v Uherském Hradišti
  • Další kroniky můžeme najít na stránkách jednotlivých obcí, to už by ale tento výčet byl příliš dlouhý (a po několika týdnech tak jako tak neaktuální). Pokud jste tedy kroniku obce, která vás zajímá, nenašli na některém z webů výše, zkuste pohledat na internetu.


    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




    Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>