Německy mluvící obyvatelstvo českých zemí

Pocházeli vaši předci z pohraničí? Narazila jsem na zajímavou mapu, která zobrazuje procentuální zastoupení německého obyvatelstva v soudních okresech českých zemí před druhou světovou válkou (konkrétně na základě dat ze sčítání lidu 1930). Je zde dobře vidět například jihlavský nebo hřebečský jazykový ostrov, ale i další místa kde německé obyvatelstvo převládalo.

I já mám mezi předky německy mluvící obyvatele našich zemí. Pocházeli z Jindřichohradecka, konkrétně z obcí Člunek (Hosterschlag) a Lomy (Tieberschlag). Odsud odešli na přelomu 18. a 19. století na Telčsko. Můj muž má zase předky z Bílinska, jeden z nich později působil v Krkonoších jako člen finanční stráže. O něm chci jednou rozhodně napsat… snad v důchodu, až na to bude čas… Pokud si ale chcete počíst o finanční stráži, její historii a práci, pak doporučuji:

  • Vývoj finanční správy po roce 1848 (diplomová práce)
  • Finanční stráž (diplomová práce)
  • Web věnovaný finanční stráži
  • A také knížky Marie Mackové, jejichž hlavním hrdinou je komisař Eduard Plischek.


    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




    Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>